Bénye IKSZT épület

  • Megrendelő: Bénye Község Önkormányzata
  • Kivitelezés helyszíne: Bénye, Szabó D. u. 4.
  • Projekt kezdete: 2011.02.
  • Projekt vége: 2012.07.

Az ingatlanon a korábbi tűzoltószertár, és szeszfőzde épülete állt. Az épület főleg vályog, részben tégla falazatos volt.

A meglevő épület nagyrészt elbontásra került, csak a hátsó épületrész, a szeszfőzde helyiségének falazata marad meg. A megmaradó falazat a statikus tervnek megfelelő megerősítést kapott.
A kitűzésnél a viszonyítási alap a megmaradó épületrész délkeleti homlokzata volt. Az elbontott épületrész helyén egy általános célú üzlethelyiség, és a vizes helyiségek lettek kialakítva. Az épületrész mellett egy nyitott, fedett átjáró, annak túloldalán egy könyvtár, közösségi terem, valamint @pont épült, irodával, raktárral. Az akadálymentesítés érdekében a szintkülönbségeknél rámpát helyeztünk el. A helyiségek greslap, illetve laminált parketta burkolatot kaptak. A vizes helyiségek 1,80 méter magasságig, a teakonyhában a pultnál 0,8-1,50 m magasságig ragasztott csempe burkolat lett felhelyezve. Faszerkezetű, hőszigetelő üvegezéssel, az üveg külső oldalán lenyitható fa osztóráccsal készült homlokzati nyílászárok kerültek beépítésre.

A megmaradó helyiségben szeszfőzde múzeum létesült, a benne levő készülékek, berendezések megtartásával.